Wanneer moet het luchtfilter van een auto worden vervangen?

Gepubliceerd op : 03 juni 20222 min leestijd

Het luchtfilter is een zeer belangrijk onderdeel van de levensduur van de motor en moet regelmatig worden gecontroleerd en vervangen. Op die manier kunt u storingen of defecten als gevolg van defecte luchtfilters voorkomen. Het is niet goed voor de gezondheid om te veel stof in te ademen of sigaretten te roken. Hetzelfde geldt voor de motor. De lucht die met de brandstof wordt vermengd, moet zo zuiver mogelijk zijn. De kwaliteit van de lucht die de motor aanzuigt, moet altijd optimaal zijn. Dit voorkomt krassen op of beschadiging van de mechanische onderdelen van de motor.

Wanneer moet het luchtfilter van een auto worden vervangen?

Het door de fabrikant voorgeschreven onderhoudsschema moet altijd worden gevolgd. Het luchtfilter moet systematisch worden vervangen bij verschillende kilometerstanden. Elke keer als de injectoren of carburateur van uw auto worden onderhouden. Afhankelijk van de leeftijd en het type motor moet het luchtfilter om de 40.000 tot 60.000 kilometer worden vervangen. Het advies van de fabrikant is om deze ten minste elk jaar door een sportluchtfilter te vervangen. Als u vaker op stoffige wegen rijdt, zult u het luchtfilter van uw auto vaker moeten vervangen. Hergebruik van ontstofte luchtfilters wordt niet aanbevolen. Na een bepaald aantal kilometers nemen de filtereigenschappen van de filter af. Daarom is het beter om te kiezen voor een nieuw luchtfilter.

Symptomen die erop wijzen dat een luchtfilter moet worden vervangen

De symptomen kunnen erop wijzen dat het luchtfilter van uw auto aan vervanging toe is. Met een defect luchtfilter heeft het brandstofverbruik de neiging toe te nemen. Om overconsumptie te voorkomen, moet u het luchtfilter van uw auto regelmatig vervangen. Vermogensverlies kan ook optreden als uw luchtfilter verstopt is.

Defecte filters leiden tot storingen

Een volledig verstopt luchtfilter kan in extreme gevallen tot rookontwikkeling leiden omdat het lucht/brandstofmengsel niet meer optimaal is. Het mengsel wordt rijker aan brandstof, wat ook een effect kan hebben op de bougies. De bougies zullen zwaar belast worden. Een verlies van vermogen kan ook worden gevoeld, vooral bij auto’s die zijn uitgerust met elektronica. Om deze storingen te voorkomen, moet u kiezen voor luchtfilters van goede kwaliteit.

Plan du site